Sportul ieșean se zbate într-o sărăcie lucie, pare în moarte clinică! Și dacă nu se va interveni în viitorul apropiat, în câțiva ani am putea vorbi la trecut despre performanță. Faptul că încă acest fenomen nu se afundă tot mai mult în mediocritate se datorează în primul rând antrenorilor și sportivilor, care în ciuda greutăților cu care se confruntă, se încăpățânează să țină steagul sus. Talentul, munca, pasiunea și ambiția acestora continuă să compenseze de cele mai multe ori lipsurile. Dar nu va merge la infinit așa!
După semnalele de alarmă trase în ultima perioadă de judoka Vlăduț Simionescu sau de antrenorii Alexandru Sirițeanu (scrimă) și Florin Spiridon (handbal), a venit rândul unei alte campioane a sportului ieșean să-și strige disperarea.
Proaspăt medaliată cu elevii săi la Campionatele Naționale de badminton pentru seniori, antrenoarea secției de la CSU Politehnica Iași, Alina Popa, a tras un semnal de alarmă privind viitorul acestei discipline, dar și al sportului ieșean în general.
”Situația e de plâns! Am senzația că noi, cei care reprezentăm sportul, nu mai contăm. E din rău în mai rău! Din păcate, e mai greu acum decât acum 20 de ani, când concuram ca sportivă. Pentru mine era mai bine. Mie nu mi-a lipsit nimic atunci. Aveam materiale, indemnizație, premieri. Răsplata noastră pentru performanțele obținute este doar mulțumirea sufletească pe care o simți când urci pe podium. Mai mult decât atât nu… Mai mult frustrări decât răsplată. Rămânem cu medalii, diplome și satisfacția performanței”, a declarat Alina Popa pentru ProSport.
Antrenoarea sportivilor de la Politehnica a continuat să prezinte tabloul sumbru al sportului ieșean. ”Sportiv stăm foarte bine, am avut un an foarte bun, dar financiar e foarte greu. Din păcate, nu avem un minimum pentru a ne desfășura activitatea. Tot ce înseamnă mingi de joc, care sunt foarte scumpe, racordaje pentru rachete, rachete, adidași, adică minimum necesar pentru a putea face performanță. Sunt destul de scumpe și au fost achiziționate prin eforturile proprii ale mele și ale echipei. Cu obligații pe care mi le-am creat pe la diverse persoane care vor să ne ajute. Conducerea spune că nu sunt bani. Deplasările din campionatul intern sunt decontate de club, dar nivelul de pregătire și forma sportivă nu pot fi obținute doar prin participarea la campionate naționale. Ne trebuie turnee pregătitoare, la care mergem cu banii noștri”, a mai spus prof. Alina Popa.
Aceasta se plânge de faptul că sportivii ieșeni au un altfel de tratament față de colegii din țară. ”Nicio secție de badminton din țară nu a primit așa puțin sprijin din partea clubului ca la noi. Mă refer la materiale folosite. Sportivii mei nu au simțit atât de dur situația financiară, pentru că eu am găsit soluții pentru a nu le lipsi nimic. Nu am putut compensa financiar lipsa indemnizației, pentru că asta se reglează la club. Dar am rezolvat cu materialele. Cât despre indemnizația pe care o iau sportivii, între 300 și 500 de lei și aceea plătită atunci când sunt bani… Mi se pare de râs”, a completat Alina Popa, care nu a luat în calcul varianta de a pleca la un alt club, preferând să continue în orașul pentru care a obținut cele mai bune rezultate, mai întâi ca sportivă și acum ca antrenoare: ”Nu mi-am pus problema să plec. Chiar am crezut că putem face lucruri frumoase aici, la Politehnica Iași. De aceea am și revenit acum trei ani, în ideea că putem realiza ceva la Poli Iași. Am fost asigurată că nu-mi va lipsi nimic. Dar e din rău în mai rău…”.
Pentru secția de badminton de la clubul Politehnica Iași, anul 2019 a fost unul excelent, elevii prof. Alina Popa obținând rezultate foarte bune atât la tineret, cât și la seniori.
La ultimul concurs al anului, sportivii ieșeni au cucerit patru medalii la Campionatele Naționale de seniori. Vitalie Izbaș și Vladimir Leadavschi au cucerit argintul la dublu, iar în aceeași probă Matei Droancă, proaspăt venit de la Bacău, s-a clasat pe locul 3 alături de Cătălin Ionașcu (Știința Bacău).
Alte două medalii, ambele de bronz, au fost cucerite de sportiva Irina Călin, la simplu și la dublu (alături de Mădălina Ilie, de la Sportul Studențesc București).
”A fost un an plin, cu rezultate foarte bune, iar ultimul concurs a venit ca o încununare a muncii noastre de peste an, obținând patru medalii la Campionatele Naționale de seniori. Au fost rezultate peste așteptări, având în vedere că echipa este tânără, trei dintre ei fiind componenți ai echipei de tineret, cu care suntem campioni naționali”, a conchis Alina Popa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER